Luottokortti on hyvä lisä jokaisen lompakkoon. Pakollinen se ei silti ole, vaan kaikki ostokset voi halutessaan maksaa pelkällä pankkikortilla tai käteisellä. Luottokorteissa on kuitenkin sellaisia etuja, joita ei saa mistään muualta.

Plussat

Luottokorttiyhtiöiden asiakasedut

Suomen yleisimmät luottokortit ovat Visa, Mastercard ja American Express. Jokaisella luottokorttiyhtiöllä on omille asiakkailleen tarkoitettuja asiakasetuja, jotka saattavat olla hyvin samanlaisia tai poiketa toisistaan paljon.

Ostoturva ja tuoteturva

Luottokortin kiistattomiin etuihin kuuluu ostoturva, joka korvaa sinulle esimerkiksi pieleen menneen verkkokauppaostoksen. Joihinkin luottokortteihin kuuluu myös tuoteturva, joka turvaa ostoksesi myös sen jälkeen, kun se on saapunut sinulle.

Rahaa pahan päivän varalle

Valitsemalla itsellesi sopivan luottorajan varmistat, että sinulla on aina varasuunnitelman taloudellisesti tiukan tilanteen varalle.

Koroton maksuaika

Kun maksat luottokorttilaskun ajallaan, hyödynnät luottokortin korotonta maksuaikaa. Se tarkoittaa sitä, että et joudu maksamaan luottokortilla tekemistäsi ostoksista korkoa vaan ainoastaan tuotteen alkuperäisen hinnan.

Osamaksu

Jos et voi maksaa koko laskua kerralla, voit maksaa sen pienemmissä erissä osamaksun avulla. Tämä on erinomainen vaihtoehto esimerkiksi eläkeläisille.

Maksuton lasku

Kun tilaat luottokorttilaskun e-laskuna tai sähköpostitse, voit parhaimmillaan käyttää luottokorttiasi täysin maksutta.

Concierge-palvelut ja lounget

Concierge-palvelut ovat vuosimaksullisten VIP luottokorttien ominaisuus. Concierge-palvelulla tarkoitetaan luottokortin omistajalle suunnattuja henkilökohtaisia palveluita, joita voi hyödyntää niin kotimaassa kuin ulkomailla.

Luottokorttien avulla voi myös päästä maksutta tai alennettuun hintaan lentokenttäloungeen.

Maksutapaetu

Luottokortit, joissa on maksutapaetu, ovat bonuskorttien ohella maailman suosituimpia luottokortteja. Maksutapaetu tarkoittaa sitä, että keräät kaikista ostoksista jonkin prosenttimäärän verran rahaa, joka maksetaan kerran tai kaksi kertaa vuodessa tilillesi.

Bonukset

Lähes kaikissa luottokorteissa on jokin bonusjärjestelmä. Bonuksia kerätään silloin, kun maksat luottokortilla ja kun olet kerännyt riittävästi pisteitä, voit maksaa niillä esimerkiksi lentoliput, ostaa palveluita tai saada alennuksia – luottokortista riippuen.

Vakuutus

Erityisesti moniin matkakortteihin sisältyy maksuton matkavakuutus, joka tuo turvaa sinulle ja matkakumppaneillesi jo ennen matkaa ja reissun päällä. Samalla säästät matkavakuutusmaksuissa, kun sinun ei tarvitse maksaa siitä erikseen vakuutusyhtiölle.

Miinukset

Vuosimaksut

Osa luottokorteista on maksuttomia ja toisissa on sijaan vuosimaksu. Vuosimaksu on yleensä 50 eurosta ylöspäin ja siihen sisältyy sellaisia etuja, joita ei voi saada bonuspisteitä keräämällä. Siksi juuri sinulle sopiva luottokortin löytäminen on tärkeää.

Nimelliskorko

Nimelliskorko ei varsinaisesti ole luottokortin huono puoli, vaan ominaisuus, joka jokaisessa luottokortissa on. Nimelliskorko alkaa kasvattaa korkoa luottokortilla tekemillesi ostoksille, jos et maksa koko luottokorttilaskua kerralla.

Nimelliskorko siis kasvattaa luottokortilla tekemiesi ostosten summaa. Jos kuitenkin maksat laskusi aina ajallaan, ei sinun tarvitse huolehtia nimelliskorosta.

Valuuttamuutosmaksu

Nimelliskoron tapaan valuuttamuutosmaksu ei suoranaisesti ole luottokortin miinuspuoli. Se saattaa kuitenkin aiheuttaa sinulle lisäkuluja, jos maksat luottokortilla euroalueen ulkopuolella. Joissain luottokorteissa ei kuitenkaan ole ollenkaan valuuttamuutosmaksua.

Käteisnostomaksu

Käteisnostomaksu tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, että käteisen nostaminen luottokortilla on maksullista. Jotkin luottokortit veloittavat maksun vain ulkomailla tehdyistä käteisnostoista, toiset veloittavat maksun myös kotimaan käteisnostoista. Käteisnostomaksu on yleensä pieni, mutta ylimääräinen kulu.

Ylikulutus

Luottokortin suurin sudenkuoppa on juurikin se, että kyse on luotosta. Rahaa ei siis veloiteta suoraan pankkitililtä, vaan luottokortilla tehdyt ostokset maksetaan myöhemmin.

Luottoa ei siis kannata käyttää yli varojensa, sillä pankkitilillä on oltava rahaa luottokorttilaskun maksamiseen. Jos ei ole, syntyy lisäkuluja muun muassa korkojen ja muistutusmaksujen takia. Luottokorttilaskun maksamatta jättäminen voi myös johtaa luottotietomerkintään. Siksi luottokortin omistaminen ja käyttäminen vaatii suunnittelua ja itsekuria.

Vuoden 2019 paras luottokortti

Huolella valittu luottokortti tuo omistajalleen selkeitä etuja. Kun valitset vuosimaksuttoman luottokortin pienellä nimelliskorolla ja ilman valuuttamuutosmaksua, voit laskea kuuluvasi hyötyjien joukkoon.

Jos lisäksi maksat laskusi ajallaan, et tee käteisnostoja ja käytät vain sen verran mihin sinulla on varaa, saat varmasti parhaat edut.

Vuonna 2019 Suomen paras luottokortti on Bank Norwegianin luottokortti.

Kortin avulla saat:

  • Visan asiakasedut
  • ostoturvan
  • jopa 10 000 € luottorajan
  • korkovapaata maksuaikaa
  • maksuttomat e-laskut
  • matkavakuutuksen

Lisäksi:

  • luottokortti on vuosimaksuton
  • siinä ei ole valuuttamuutosmaksua
  • nimelliskorko on vain 19,99 %