Luottokorttisopimuksissa koroton luotto, koroton maksuaika ja nimelliskorko ovat usein toistuvia termejä. Niillä on myös suuri merkitys sille, mitkä ovat luottokorttisi ja sillä tehtyjen ostosten todelliset kulut. Mutta mitä koroton luotto, koroton maksuaika ja nimelliskorko tarkoittavat käytännössä?

Koroton luotto ja nimelliskorko

Lähes kaikissa luottokorteissa on korotonta luottoa. Tavallisesti koroton luotto ilmoitetaan päivissä ja se on yleensä 25–60 päivää. Jos luottokortilla tekee ostoksia ja maksaa ne kokonaisuudessaan takaisin näiden korottoman luoton päivien aikana, ei luottokortilla tehdyille ostoksille kerry korkoa. Maksat luottokortin myöntäjälle siis vain ostamasi tuotteen hinnan.

Jos luottokortilla tehdyt ostokset maksaa osamaksuna eikä kokonaisuudessaan takaisin korottoman luoton aikana, alkaa ostoksille kertyä korkoa. Maksat siis tuotteen alkuperäisen hinnan lisäksi korkoa luottokortin myöntäjälle. Myös pankkitilille (esimerkiksi laskujen maksamista varten) siirretystä rahasta maksetaan korkoa.

Korkoprosenteissa on isoja eroja, mutta tavallisesti korkoprosentti on 7–25 prosenttia. Tätä korkoa kutsutaan nimelliskoroksi.

Nimelliskorko käytännössä

Luottokorttien tiedoissa ja ehdoissa kerrotaan usein korottomasta maksuajasta tai korottomasta luotosta. Yleensä tieto ilmaistaan päivissä.

Esimerkiksi:

  • Koroton luotto: 60 päivää.

Koroton luotto tarkoittaa käytännössä sitä, että luottokortilla tehdylle ostokselle voi saada enintään annettujen päivien verran korotonta maksuaikaa.

Korottoman maksuajan pituus riippuu siitä, milloin luottokorttiostos on tehty. Esimerkiksi maaliskuussa tehdyt ja luottokortilla maksetut ostokset on maksettava huhtikuun loppuun mennessä.

Esimerkki:

  • 1. maaliskuuta tekemäsi luottokorttiostos saa 60 päivää korotonta maksuaikaa.
  • 15. maaliskuuta tekemäsi luottokorttiostos saa 45 päivää korotonta maksuaikaa.
  • 30. maaliskuuta tekemäsi luottokorttiostos saa 30 päivää korotonta maksuaikaa.

Jotta saisit luottokortilla tekemillesi ostoksille mahdollisimman pitkän korottoman luoton, kannattaa luottokortilla maksettavat ostokset keskittää aina luottokortin korottoman maksuajan mukaan.

Luottokortilla maksettuja ostoksia on helppo seurata kuukausittaisen luottokortinlaskun kautta. Kun maksat luottokorttilaskun kerralla etkä osissa, maksat aina luottokortilla tekemäsi ostokset korottoman maksuajan puitteissa.

Maksat siis vain ostoksen alkuperäisen hinnan eikä sille kerry mitään ylimääräisiä kuluja.

Nimelliskorko ja todellinen vuosikorko

Luottokortilla tekemisellesi ostoksille alkaa kertyä nimelliskorkoa, jos et maksa luottokortilla tekemiäsi ostoksia korottoman maksuajan aikana. Nimelliskorkon laskemiseen tarvitaan jokseenkin monimutkainen laskentakaava, mutta netissä monia hyviä nimelliskorkolaskureita, joilla voit tarkistaa, kuinka paljon ostoksellesi kertyy korkoa esimerkiksi 6 tai 12 kuukauden aikana.

Nimelliskorko tarkoittaa siis ainoastaan luottokortilla maksetuille ostoksille kertyvää korkoa.

Luottokortin tiedoissa ja ehdoissa kerrotaan usein myös todellisesta vuosikorosta. Todellinen vuosikorko tarkoittaa todellista vuotuista korkoprosenttia, jonka luotosta perityt nimelliskorot ja muut maksut aiheuttavat. Muita maksuja ovat esimerkiksi vuosimaksu, käteisnostomaksut ja valuuttamuutosmaksut.