Kun maksat ostoksesi luottokortilla, maksu ei veloiteta suoraan pankkitililtäsi vaan sen sijaan sinulle lähetetään kerran kuukaudessa luottokorttilasku, jolla maksat tekemäsi luottokorttiostokset. Useimmiten lasku eräpäivä on aina kuukauden puolivälin tienoilla, mutta joillakin luottokorttiyhtiöillä voit myös itse valita milloin laskun eräpäivä on.

Miltä ajalta luottokortti lasku kertyy?

Luottokorttilaskulla pääsääntöisesti aina maksutapahtumat edellisen kuukauden alusta edellisen kuukauden loppuun asti. Esimerkiksi huhtikuun lopussa erääntyvällä luottokorttilaskulla maksetaan 1.–31. maaliskuuta tehtyjä luottokorttiostoksia.

Jos maksat luottokorttilaskun kokonaisuudessaan eräpäivään mennessä, ei luottokortilla tekemillesi ostoksille kerry korkoa.

Jos sen sijaan maksat luottokorttilaskun osissa, alkaa ostoksillesi kertyä korkoa korottoman maksuajan jälkeen.

Mitä koroton maksuaika ja nimelliskorko tarkoittavat?

Luottokorttilaskun maksaminen osissa

Luottokorttilaskulla on yleensä kaksi summaa. Yksi näyttää, kuinka paljon luottoa on kokonaisuudessaan käytetty ja toinen, kuinka paljon sinun on vähintään maksettava. Pienin mahdollinen maksettava summa on yleensä noin 3 % käytetyn luoton kokonaissummasta.

Kun päätät maksaa luottokorttilaskun osissa, sinun ei tarvitse erikseen ilmoittaa osamaksusta luottokorttiyhtiölle. Voit vain maksaa minimisumman tavallisen laskun tapaan. Voit halutessasi maksaa myös suuremman summan ilman erillistä ilmoitusta.

Osamaksu on erityisen kätevä silloin, kun kuukausittaiset tulosi ovat pienet (kuten opiskelijalla) tai kun et jostain muusta syystä pysty maksamaan koko luottokorttilaskua kerralla.

Esimerkki:

Olet käyttänyt luottoa 1 000 €. Sinun on maksettava luottokorttilaskusta vähintään 30 €. Halutessasi voit kuitenkin maksaa ilman erillistä ilmoitusta vaikkapa 100 €.

Kun maksat luottokortilla tekemiäsi ostoksia osamaksun avulla, alkaa luottokortilla tekemillesi ostoksille kertyä korkoa korottoman maksuajan jälkeen. Luottokorttien koroton maksuaika ilmoitetaan päivissä ja se on tavallisesti 25–60 päivää.

Jos sen sijaan maksat koko luottokorttilaskun kerralla, ei luottokortilla tekemillesi ostoksille kerry korkoa. Maksat siis vain ostoksen alkuperäisen hinnan.

Miten saan maksuvapaan kuukauden?

Joissakin luottokorteissa on mahdollisuus saada 1–2 maksuvapaata kuukautta. Tämä tarkoittaa sitä, että joko luottokorttiyhtiö tai sinä voit päättää kaksi kuukautta, jolloin luottokorttilaskua ei lähetetä sinulle.

Maksuvapaa kuukausi ei vapauta sinua koron maksamisesta. Luottokortilla tehdyt ostokset myös laskutetaan tavalliseen tapaan, mutta vain kuukautta tavallista laskutusaikaa myöhemmin.

Luottokortin maksuvapaista kuukausista sovitaan yleensä etukäteen. Vaikka olet sopinut maksavapaasta kuukaudesta, saatat silti saada luottokorttilaskun. Maksuvapaan kuukauden aikana luottokorttilaskulla näkyy tavallisen laskun tapaa luoton kokonaissumma ja kuinka paljon sinun on vähintään maksettava. Maksuvapaan kuukauden aikana tuo summa on 0 €.

Näissä luottokorteissa on maksuvapaa kuukausi

Ohessa lista luottokorteista, joissa on joko 1 tai 2 kuukautta maksuvapaata per vuosi.

Komplett Bank Mastercard

 • Morrow Bank Mastercard Hae! Hae yritykseltä

  Morrow Bank Mastercard

  Lisää kortti vertailuun
  • Maksimiluotto 10 000 €
  • Vuosimaksu 0 €
  • Todellinen vuosikorko 21,87 %
  • Hyvät puolet
  • Lisätiedot
  • Vaatimukset
  • Lyhyt arvostelu
  • Maksuton käteisnosto ulkomailla
  • Bonuspisteitä jokaisesta ostosta
  • 3–9 kk korkovapaata