Tähän asti verkko-ostoksia on voinut tehdä huolettomasti ja helposti pelkällä luottokortilla. Ostoksen tekemiseen ei ole tarvinnut muuta kuin luottokortissa olevat tiedot, eli kortin numeron, voimassaoloajan ja turvakoodin.

Syyskuussa voimaan tuleva EU-direktiivi muuttaa kuitenkin verkko-ostosten tekemistä. Jatkossa luottokortin tietoja lisäksi ostajan on tunnistauduttava esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla tai matkapuhelimeen lähetettävän koodin avulla.

Verkkomaksamisesta halutaan tehdä entistä turvallisempaa ottamalla niin sanottu vahva tunnistautuminen luottokorttimaksun rinnalle.

Ylen uutisen mukaan moni verkkokauppa ei ole valmistautunut 14.9.2019 voimaan tulevaan uudistukseen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kauppiaalla ei ole vahvaa tunnistautumista käytössä uudistuksen jälkeen, ei asiakas voi tehdä ostoksia.

Uudistuksen voimaan tulon jälkeen luottokortti tai pankki nimittäin tunnistaa, jos verkkokaupassa ei ole käytössä vahvaa tunnistautumista. Tämä estää ostoksen tekemisen. Uudistus koskee eurooppalaisia verkkokauppoja.

Uudistus lyhyellä varoitusajalla

Kauppiaiden lisäksi pankit joutuvat muuttamaan käytäntöjään uuden EU-direktiivin myötä. Uudistus vaikuttaa myös tuttuihin paperisiin avainlukulistoihin. Syyskuun jälkeen niitä saa käyttää tunnistautumiseen enää vain jonkin muun varmennuskeinon kanssa.

Kauppiaiden tapaan kaikki pankit eivät ole ehtineet valmistautua muutokseen kunnolla. Tieto muutoksesta tehtiin vasta juhannuksen tienoilla, joten aikaa tarvittaville toimille on vähän.

Direktiivi astuu kuitenkin voimaan syyskuussa, vaikka kaikki eivät ehtisi hankkia verkkokauppaansa vahvaa tunnistautumista siihen mennessä. Helpotusta tuo kuitenkin se, että viranomaiset eivät ryhdy valvontatoimiin heti syyskuussa.

Suomessa valvonnasta vastaa Finanssivalvonta. Se ei ole vielä tiedottanut siitä, milloin valvonta aloitetaan.

Hanna on Luottokortit.com-vertailusivuston ja Swegaming AB:n suomalainen työntekijä, jonka erikoisosaamisalueeseen kuuluvat luottokortit ja kuluttajille myönnettävät lainat.

Senast uppdaterad Oct 28, 2020