Uuden lain tavoitteena on pysäyttää ja estää suomalaisten velkaantuminen, mikä on totta kai hyvä tavoite. Uuteen lakiin liittyy positiivisten seikkojen ohella kuitenkin myös muutama huono puoli.

Joidenkin lainanhakijoiden kannalta negatiivinen seikka on se, että lainaa tai luottoa on aiempaa hankalampi saada. Koska lainan korko on aiempaa pienempi, on lainanmyöntäjien harkittava tarkasti kenelle he antavat lainaa ja millä ehdoilla. Myös luottokorttien myöntöehdot saattavat siis tiukentua.

Lainojen kohdalla pienempi korko vaikuttaa siten, että lainanmyöntäjät pidentävät laina-aikoja ja korottavat pienintä lainattavaa summaa. Heti syyskuun alussa voimaan tulleen lakimuutoksen jälkeen useilla lainasivustoilla laina-aikaa pidennettiin 1 vuodesta 2 vuoteen ja pienintä lainattavaa summaa 100 eurosta 500–1 000 euroon.

Luottokorttien puolella lain vaikutukset ovat maltillisempia. Suomessa myönnettävistä luottokorteista ainoastaan Komplett Bankin luottokortin korkoprosentti meni uusiksi, kun käteisnostojen korko laskettiin yli 20 prosentista 19,94 prosentiin.

Vanhat lainat kannattaa kilpailuttaa

Uusi laki koskee ainoastaan 1.9.2019 jälkeen myönnettyjä lainoja ja luottoja. Uuden lain hyviin puoliin kuuluu se, että nyt uusien lainojen ja luottojen kulut ovat aiempaa maltillisemmat ja helposti hahmotettavat.

Uusi laki ei koske luottoja, joiden vakuutena on asunto tai muuta omaisuutta (kuten osakkeita) eikä osamaksukauppaa.

Hanna on Luottokortit.com-vertailusivuston ja Swegaming AB:n suomalainen työntekijä, jonka erikoisosaamisalueeseen kuuluvat luottokortit ja kuluttajille myönnettävät lainat.

Senast uppdaterad Oct 28, 2020