Vaikka mobiilimaksaminen ei ole Suomessa vielä yhtä suosittua kuin muualla Pohjoismaissa ja Euroopassa, yleistyy sen vauhdilla. Erilaisia sovelluksia mobiilimaksamista varten on useita riippuen siitä, mikä pankki, puhelin ja luottokortti sinulla on. Tässä oppaassa käymme läpi yleisimmät mobiilisovellukset, joiden avulla jokainen voi ottaa mobiilimaksamisen käyttöön.

Tietoja ja vaatimuksia mobiilimaksamiseen

Luottokorttisi bonuspisteetmaksutapaetu ja muut edut ovat voimassa myös mobiilimaksamisen kautta.

Jotta voit maksaa ostoksesi kaupassa älypuhelimella, täytyy puhelimeen olla asennettu sopiva sovellus maksamista varten. Sovelluksen avulla hallitaan luottokortin tietoja ja maksuja.

Useimmat sovellukset hyväksyvät maksuvälineeksi ainoastaan luottokortin. Kaikki kortit eivät toimi kaikissa sovelluksisssa.

iPhone älypuhelimessa voi käyttää vain Applen Pay -maksusovellusta.

Android älypuhelimissa voi itse valita, minkä maksusovelluksen laite avaa automaattisesti maksutilanteessa.

Apple Pay

Apple Pay -sovellusta voi käyttää ainoastaan Applen tuotteissa. Jotta sovellus toimii, täytyy laitteessa olla iOS 11 tai uudempi ohjelmisto.

Kun haluat maksaa ostoksesi älypuhelimella, viet puhelimen maksupäätteen viereen. Maksu vahvistetaan Touch ID:n tai Face ID:n avulla. Käytännössä laite lukee siis joko sormenjälkesi tai kasvosi maksun vahvistamiseksi. Voit itse valita, kummalla tavalla haluat vahvistaa maksun.

Vaikka luottokortin tiedot yhdistetään Apple Pay -sovellukseen, ei kortin tietoja tallenneta puhelimeen tai Apple palvelimille. Tällä tavalla ulkopuoliset eivät koskaan näe luottokorttisi tietoja – edes siinä tapauksessa, että puhelimesi katoaa tai varastetaan.

Suomessa Apple Pay toimii Aktian, American Expressin, Edenredin, Monesen, N26:n, Nordean ja St1 luottokorttien kanssa.

Asennus

Tarkat ohjeet asentamiseen löydät Applen sivuilta. Tarvitset Apple Payn käyttöön:

 • yhteensopivan laitteen
 • luottokortin ohjelmaan osallistuvalta luottokortinmyöntäjältä
 • iOS:n, watchOS:n tai macOS:n uusin versio
 • Apple ID, jolla on kirjauduttu iCloudiin.

Google Pay

Google Pay sovellus sopii kaikille, joiden puhelimessa on Android käyttöjärjestelmä. Laitteessa on oltava Lollipop 5.0 tai uudempi käyttöjärjestelmä.

Kun haluat maksaa ostoksesi älypuhelimella, viet puhelimen maksupäätteen viereen. Maksu vahvistetaan joko PIN-koodilla tai sormenjäljellä. Käytännössä laite lukee siis joko sormenjälkesi tai näppäilet siihen valitsemasi PIN-koodin maksun vahvistamiseksi vahvistamiseksi. Voit itse valita, kummalla tavalla haluat vahvistaa maksun.

Google Pay -sovelluksessa on otettu huomioon kaikki tunnetut uhat maksuturvallisuudelle. Puhelin voi kuitenkin kadota tai se voidaan varastaa. Silloin puhelimen ja siihen kirjatut luottokortintiedot voi lulkita Android Device Managerin kautta.

Suomessa Google Pay toimii American Expressin, Mastercardin, Visan luottokorttien sekä Visa Electronin kanssa.

Asennus

Tarkat ohjeet asennukseen löydät Google sivuilta. Yksinkertaisesti ohjeet sisältävät kuitenkin vain kolme kohtaa:

 • lataa sovellus Play-kaupasta
 • seuraa sovelluksen antamista ohjeita
 • syötä sovellukseen maksukorttisi tiedot.

MobilePay

MobilePay on Danske Bankin kehittämä mobiilimaksusovellus ja se on maksuton kaikkien suomalaisten pankkien asiakkaille. Sovellusta voidaan käyttää suomalaisissa Apple ja Android älypuhelimissa. Applen laitteessa on oltava iOS 10.0 tai uudempi ohjelmisto, ja Androisissa 5.0 tai uudempi käyttöjärjestelmä.

Kun haluat maksaa ostoksesi älypuhelimella, katso onko myymälällä käytössä MobilePay -lyhytnumero vai MobilePay -tunnistin. Lyhytnumerolla maksaessa syötät sovellukseen summan ja kaupan 5-merkkisen numeron. MobilePay -tunnistimella riittää, että viet puhelimen maksupäätteen lähelle. Maksu hyväksytään sovelluksen kautta.

MobilePayssä luottokortin tiedot on suojattu itse valitsemallasi salasanalla. Kaikki maksutapahtumat kirjautuvat myös MobilePay järjestelmään, joten mahdolliset väärinkäytökset voidaan ratkaista helposti. järjestelmäämme.

Suomessa MobilePay toimii Visa ja Mastercardin sekä Visa Electronin ja Maestro pankkikorttien kanssa.

Asennus

Tarkat ohjeet sovelluksen käyttöön löydät MobilePayn sivuilta. Saadaksesi MobilePayn sinulla on oltava:

 • soveltuva älypuhelin
 • suomalainen matkapuhelinnumero
 • suomalainen henkilötunnus (alaikäraja 15 vuotta)
 • vakituinen osoite Suomessa
 • suomalainen pankki- tai luottokortti
 • suomalainen pankkitili
 • sähköpostiosoite.

Mobiilimaksamisen symbolit

Kun asioita kaupassa tai netissä, tunnistat näistä symboleista, että voit maksaa ostoksesi älypuhelimen maksusovelluksen avulla.