Valtiovarainministeriön mukaan velkakaton asettaminen ja suomalaisten velkaantumisen hillitseminen on tärkeää, sillä velkaantumisen kasvu voi uhata koko talouden vakautta. Myös maksuhäiriömerkinnät huolettavat, sillä jo lähes 400 000:lla suomalaisella ja määrä kasvaa koko ajan.

Suomalaisten velkaantuminen jatkaa kasvamistaan ja trendiä halutaan suitsia velkakatolla. Velkakatto koskisi kaikki yhteenlaskettuja kulutusluottoja sekä asunto- ja yhtiölainoja.

Velkatyöryhmän ehdottaman velkakatto tarkottaisi 3 000 euron kuukausipalkkaa saavalle keskituloiselle noin 170 000 euron velkakattoa.

Ei vaikuta tavalliseen lainanottajaan

Työryhmän ehdotuksen mukaan kotitaloudella saisi olla luottoja enintään 4,5 kertaa bruttovuositulojen verran. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että noin 3 000 euron kuukausipalkalla, eli 37 500 euron vuosituloilla, myönnettävien lainojen yhteissumma voisi olla yhteensä 169 000 euroa.

Koska suomalaisten keskimääräinen velka on laskentatavasta riippuen 90 000 – 150 00 euroa, ei uusi velkakatto juurikaan vaikuta tavallisen lainanottajan lainaamismahdollisuuksiin.

Suomeen suunniteltu velkakatto on käytössä jo muun muassa Norjassa, Britanniassa ja Irlannissa. Norjassa katto on 5-kertainen suhteessa vuosituloihin, Britanniassa 4,5- ja Irlannissa 3,5-kertainen.

Hanna on Luottokortit.com-vertailusivuston ja Swegaming AB:n suomalainen työntekijä, jonka erikoisosaamisalueeseen kuuluvat luottokortit ja kuluttajille myönnettävät lainat.

Publicerad Oct 26, 2020