Suomessa on otettu kasvomaksaminen käyttöön ensimmäisten Euroopan maiden joukossa. Kasvomaksamisen kokeilun aloitti Osuuspankki. Osuuspankin kehitysjohtaja Sami Karhunen kertoo MTV:n haastattelussa, että tavoitteena on tehdä maksamisesta sujuvampaa.

“Me mietittiin sormenjälki-, iiris- ja kasvojentunnistusta. Päädyimme kasvojentunnistukseen, koska se on helppo ottaa käyttöön”, Karhunen kertoo haastattelussa.

Kasvomaksamisen voi aktivoida älypuhelimella Osuuspankin oman sovelluksen kautta. Kasvojentunnistus lukee digitaalisesti kasvoista noin 2 000 eri kohtaa, joiden perusteella kasvotunnistautuminen tapahtuu.

Lisäksi kassalla oleva kamera arvioi liikettä, kasvojen lämpötilaa ja syvyyttä. Tällä tavalla maksupäätettä ei voi huijata esimerkiksi kuvalla tai naamarilla.

Turvallinen vaihtoehto

Osuuspankin kasvojentunnistuksessa on asetettu ostorajaksi 30 euroa. Käyttäjän tiedot tallennetaan samalla tavalla kuin muut henkilötiedot ja maksukorttien tiedot.

Kasvomaksamisen arvioidaan parantavan maksamisen turvallisuutta ja siitä saattaa tulla tulevaisuudessa lisäturvallisuuselementti kaikkeen maksamiseen.

Asiantuntijoiden mukaan kasvomaksaminen on turvallista, sillä biometristä tunnistetta (esimerkiksi kasvojen, sormenjälkeä tai iiristä) on käytännössä mahdoton jäljentää. Lisäksi maksupäätteillä käytettävä teknologia ja järjestelmät ovat niin huippuunsa hiottuja, että niitä on hankala huijata.

Kasvomaksamisen myötä ei siis oikeastaan muutu mikään muu kuin maksamisen viimeinen vaihe. Luottokortin vilauttamisen ja tunnusluvun näppäilyn sijaan vain omat kasvot riittävät.

Hanna on Luottokortit.com-vertailusivuston ja Swegaming AB:n suomalainen työntekijä, jonka erikoisosaamisalueeseen kuuluvat luottokortit ja kuluttajille myönnettävät lainat.

Senast uppdaterad Oct 28, 2020