Päivitetty 31 Lokakuu, 2019

Luottokortti opiskelijalle

Julkaisija Luottokortti opiskelijalle Monet ajattelevat, että luottokortin saa vain, jos on vakituinen työsuhde ja säännölliset tulot. Kuitenkin myös opiskelijat voivat nauttia luottokorttien hyödyistä ja eduista.

Oletko opiskelija ja haluat hankkia luottokortin? Tämä ohje on juuri sinulle. Opiskelijana voit saada luottokortin, vaikka sinulla ei olisikaan säännöllisiä tuloja tai vakituista työsuhdetta. Luottokortin myöntäminen edellyttää usein kuitenkin päätoimista opiskelua ja lisäksi useimmat luottokorttiyhtiöt vaativat, että suomalaisessa korkeakoulussa on suoritettu vähintään 90 opintopistettä.

Tarkista hakuehdot – mitä vähemmän, sitä parempi

Monien opiskelijoiden talous on jatkuvasti koetuksella. Useimmat ottavat joko opintolainaa tai tekevät osa-aikatöitä opintojen ohella, jotta rahat riittäisivät. Koska kokopäivätyön tekeminen ei ole aina mahdollista, on opiskelijan taloudellinen tilanne usein muita luottokortinhakijoita heikompi. Tämä ei kuitenkaan ole este kortin hankkimiselle.

Opiskelijan kannattaa pitää silmällä luottokortteja, joiden ehdoissa on vain muutama hakuehto. Esimerkki tällaisesta on luottokortti, jonka myöntämiseen ei vaadita vakituista työsuhdetta tai korkeita vuosituloja.

Kuten kuka tahansa, opiskelija voi totta kai myös hakea sellaisia luottokortteja, joissa on useita ja tiukempia hakuehtoja. Usein tällaiset hakemukset eivät kuitenkaan menen läpi, koska hakijalla ei ole vakituista työtä tai tuloja. Toisinaan luottokorttia voi myös hakea ilman tuloja ja siitä huolimatta, että hakijalla on maksuhäiriömerkintä.

Paras luottokortti opiskelijalle

Opiskelijan kannattaa hakea luottokorttia suoraan omasta pankista. Monet korttiyhtiöt myöntävät opiskelijoille luottokortteja hieman tavallista pienemmällä luottorajalla. Luottoraja opiskelijoiden luottokorteissa on tavallisesti 1 000–1 500 euroa.

Pankkien myöntämissä luottokorteissa on luotto-ominaisuuden lisäksi usein monia muita opiskelijaa hyödyntäviä etuja, kuten matkavakuutus, tuoteturva ja erilaisten bonusjärjestelmien hyödyntäminen.

Luottokortin hyödyt opiskelijalle

Luottokortin hankkiminen kesken opintojen saattaa kuulostaa riskialttiilta, mutta jos oma talous on kunnossa ja luottokortin käytön suunnittelee huolella, saattaa siitä olla hyötyjä jo opintojen aikana ja myös tulevaisuudessa.

Esimerkiksi matkavakuutuksen kuuluminen luottokorttiin säästää opiskelijan erillisen matkavakuutuksen kustannuksilta.

Luottokortti tuo myös turvaa sellaisiin tilanteisiin, kun rahaa on yllättäen suunniteltua vähemmän. Pienikin luottokortilla tehty ostos saattaa pelastaa koko kuukauden, sillä tänään tehty ostos veloitetaan luottokortilta vasta kuun lopussa tai toisinaan jopa vasta seuraavan kuukauden lopussa. Lasku tulee siis sopivasti maksettavaksi samaan aikaa, kun opintotuki ja palkka maksetaan tilillesi. Lue lisää luottokorttien plussista ja miinuksista.

Bonusjärjestelmät

Joihinkin luottokortteihin kuuluu bonusjärjestelmä ja näitä kortteja kutsutaan bonuskorteiksi. Bonuskortin avulla opiskelijakin voi kerätä pisteitä kaikista ostoksistaan ja kun pisteitä on kertynyt tarpeeksi, niitä voi käyttää esimerkiksi luottokorttilaskun maksamiseen tai ruokakaupan ostosten maksamiseen. Luottokortilla ja sillä kerätyillä bonuksilla voit myös maksaa muita laskuja kuin luottokorttilaskua.

Osalla bonuspisteitä voi maksaa myös lentolippuja.

Ostoturva ja tuoteturva

Ulkomaalaisista verkkokaupoista ostetaan enemmän tavaraa kuin koskaan ennen. Ne ovat houkutteleva vaihtoehto myös opiskelijalle, sillä netistä ostettujen tuotteiden hinta on usein tavallisia kauppoja edullisemmat.

Nettiostoksissa on kuitenkin aina olemassa riski, että ostamasi tuote on rikki, saat väärän tuotteen tai jopa että tuotetta ei koskaan edes toimiteta sinulle. Silloin luottokorttin kuuluva ostoturva on sinun turvasi. Voit nimittäin vaatia luottokorttiyhtiöltä korvausta ostoksestasi, jos ostamaasi tavaraa ei toimiteta tai se on virheellinen. Muistathan kuitenkin, että ostos on maksettava luottokortin credit-puolella.

Ostoturvan lisäksi moniin luottokortteihin kuuluu myös tuoteturva. Tuoteturva korvaa, jos ostamasi tuote menee rikki.

Luottokortteihin liitetyt turvat korvaavat myös, mikäli lentoyhtiö tai matkatoimistosi menee konkurssiin. Sen sijaan, että odottaisit vuosikausi korvauksia konkurssiin menneeltä yritykseltä, voit hakea korvauksia suoraan luottokorttiyhtiöltä.

Eri luottokorttiyhtiöillä on erilaiset ehdot osto- ja tuoteturvalle, joten tutustuthan ehtoihin huolella.

Käytä vastuullisesti

Luottokorteissa on monia hyviä puolia, joista opiskelija hyötyy. Etujen ja rahallisen helpotuksen ohella on kuitenkin muistettava, että luottokorttiin sisältyy myös vastuuta ja että tehdyt ostokset tulevat ennemmin tai myöhemmin maksettavaksi.

Lakimiesliiton, TRALin ja KY:n opiskelijajäsenet voivat hakea Suomen Hypoteekkiyhdistyksen myöntämiä Mastercard-luottokortteja. Edullistä Jäsenedut Mastercard -luottokorttia voi myös hakea, vaikka ei kuuluisikaan liittoon.

Älä hae tai käytä luottokorttia, jos tiedät, että sinulla ei ole varaa maksaa vuosimaksua, maksuille kertyvää vuosikorkoa ja/tai kuukausittaista luottokorttimaksua.

Lue aina huolella läpi luottokortin ehdot jo ennen hakemuksen lähettämistä. Tällä tavalla vältyt ikäviltä yllätyksiltä ja maksuilta. Lisäksi voit olla varma siitä, että olet ymmärtänyt kortin ehdot oikein ja että saat juuri sinulle sopivan luottokortin.

Maksa luottokorttilaskusi joka kuukausi ajoissa. Silloin ostoksillesi ei kerry korkoa ja vältyt myös ikäviltä muistutusmaksukuluilta.

Hanna on Luottokortit.com-vertailusivuston ja Swegaming AB:n suomalainen työntekijä, jonka erikoisosaamisalueeseen kuuluvat luottokortit ja kuluttajille myönnettävät lainat.